Powered by Jasper Roberts - Blog

4/23/2012

Croque madame trochę inaczej







Klasyczne francuskie danie w nowej, ciekawej wersji. Pomysł przyrządzania croque madame w formie do muffinów pochodzi od Rachel Khoo, której przepisy bardzo przypadły mi do gustu. Od miesiąca Rachel prowadzi program kulinarny w BBC "The Little Paris Kitchen", a odcinek, w którym przygotowuje croque madame możecie obejrzeć TUTAJ.


kromki chleba tostowego
jajka
plasterki szynki 
ser gruyere
szczypiorek

Beszamel:
łyżka mąki
łyżka masła
200 ml mleka
pół łyżeczki musztardy dijon
pieprz
sól

W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać powoli mleko stale mieszając. Doprawić musztardą, solą i pieprzem. Gdy sos zgęstnieje zdjąć z ognia.
Formę od muffinek i tosty posmarować roztopionym masłem. Włożyć kromki chleba, szynkę, beszamel, wbić jajko i posypać serem. Piec w 180 stopniach przez 15 minut. Posypać szczypiorem po wierzchu.



4/20/2012

Cytrynowe tartaletki na rozmarynowym spodzie



 



Dzisiejszy przepis znalazłam już jakiś czas temu w internecie, ale niestety za nic nie jestem w stanie sobie przypomnieć gdzie. Dziś w końcu nadarzyła się okazja żeby go przetestować. Zwykle dodawaną do nadzienia śmietanę kremówkę zastąpił tutaj jogurt, co na pewno jest dobrą wiadomością dla tych, którzy postanowili zrzucić kilka zbędnych kilogramów na wiosnę... Rozmaryn dodany do spodu (który najbardziej zwrócił moją uwagę) naprawdę dobrze łączy się z cytrynami, przez co smak tartaletek nabiera niezwykłego charakteru.

 Przepis na kruche ciasto jest tutaj + 2 łyżeczki drobno pokrojonego świeżego rozmarynu. Składniki zagnieść i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Wycisnąć sok z cytryn, zmieszać z jogurtem, jajkami, żółtkami i cukrem, podgrzać (cukier powinien się rozpuścić).
Ciastem wylepić formy do tartaletek i piec przez 10 minut w 200 stopniach. Gdy wystygną wlać nadzienie i piec jeszcze 40 minut w temperaturze 100-120 stopni.