Klasyczne francuskie danie w nowej, ciekawej wersji. Pomysł przyrządzania croque madame w formie do muffinów pochodzi od Rachel Khoo, której przepisy bardzo przypadły mi do gustu. Od miesiąca Rachel prowadzi program kulinarny w BBC "The Little Paris Kitchen", a odcinek, w którym przygotowuje croque madame możecie obejrzeć TUTAJ.
kromki chleba tostowego
jajka
plasterki szynki
ser gruyere
szczypiorek
Beszamel:
łyżka mąki
łyżka masła
200 ml mleka
pół łyżeczki musztardy dijon
pieprz
sól
W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać powoli mleko stale mieszając. Doprawić musztardą, solą i pieprzem. Gdy sos zgęstnieje zdjąć z ognia.
Formę od muffinek i tosty posmarować roztopionym masłem. Włożyć kromki chleba, szynkę, beszamel, wbić jajko i posypać serem. Piec w 180 stopniach przez 15 minut. Posypać szczypiorem po wierzchu.