Powered by Jasper Roberts - Blog

2/18/2012

London cheesecake







Dzisiejszy sernik, pochodzi z przepisu Nigelli Lawson. Jego konsystencja jest kremowa i delikatna. Jedyna zmiana, którą wprowadziłam w przepisie (i myślę, że wyszło mu to na dobre) to dodanie czekolady do herbatnikowego spodu. Sernik londyński jest naprawdę godny polecenia... 


Spód:
150 g herbatników
75 g masła
2 łyżki kakao
25 g czekolady deserowej lub gorzkiej

Masa serowa:
600 g serków kremowych (np. philadelphia)
3 jajka
3 żółtka
150 g cukru pudru
wanilia lub cukier waniliowy
około 5 łyżek soku z cytryny

Polewa:
145 g kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
wanilia

Herbatniki zmiksować w blenderze, dodać roztopione masło, czekoladę i  kakao. Dokładnie wymieszać i przełożyć na spód formy (20cm). Włożyć do zamrażalnika. W międzyczasie za pomocą miksera utrzeć serki z jajkami, żółtkami, sokiem z cytryny i cukrem. Masę wylać na herbatnikowy spód i piec w kąpieli wodnej przez 50 minut w 180 stopniach. Przygotować polewę: śmietanę wymieszać z cukrem i sokiem, polać po wierzchu sernika i piec jeszcze 10-15 minut.



2/14/2012

Ryba w pikantnym mleku kokosowym










W tym poście postaram się nie pisać po raz kolejny o mojej wielkiej miłości do jednego ze składników dzisiejszego dania. Wspomnę jedynie, że dawno nie jadłam już ryby i miałam ochotę przyrządzić ją w jakiś własny, smaczny sposób. Ryba, którą kupiłam trafiła do odpowiednio doprawionego, lekko pikantnego sosu, przenikając jego smakiem.
4 filety z białej ryby
puszka mleka kokosowego
szklanka bulionu rybnego
świeży imbir
papryczka chili
łyżeczka kurkumy
łyżka sosu rybnego
łyżka sosu sojowego
łodyga trawy cytrynowej
limonka (opcjonalnie)

W woku rozgrzać olej, wrzucić starty na tarce imbir, pokrojone chili, kurkumę i trawę cytrynową. Smażyć chwilę. Wlać bulion i mleko, dodać rybę i gotować aż stanie się miękka, około 15 minut. Doprawić sosem sojowym, rybnym i sokiem z limonki.