Powered by Jasper Roberts - Blog

10/25/2012

Udka kurczaka z pieczonymi śliwkami







Pieczone udka kurczaka, które widzicie powyżej, powstały spontanicznie kiedy miałam ochotę wykorzystać tegoroczne śliwki do czegoś innego niż kolejny deser. Połączenie śliwek z korzennymi przyprawami oraz sosem sojowym, sprawia, że udka smakują trochę orientalnie. Szynka parmeńska jest zawsze mile widziana - owinięta wokół udek robi się bardzo chrupiąca podczas pieczenia.

Przy okazji przypominam, że Love Affair on a Plate od niedawna jest na Facebooku. Zapraszam do "lubienia"!

udka kurczaka (ilość wg uznania)
plasterki szynki podsuszanej (np. parmeńska, prosciutto)
świeży tymianek
sos sojowy

1 kg śliwek
łyżka czerwonego octu winnego
łyżka miodu
1 anyż gwiazdkowy
3 goździki
1 czerwona cebula 
szczypta imbiru i soli
pół łyżeczki cynamonu
5 łyżek brązowego cukru
kilka kropel soku z limonki

Udka umyć i osuszyć. Owinąć szynką. Umieścić w naczyniu do pieczenia. Podlać oliwą, sosem sojowym i posypać tymiankiem. Wstawić do pieczenia na 40 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przygotować śliwki.Umyć, przekroić na pół i usunąć z nich pestki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić śliwki i pokrojoną w piórka cebulę, anyż, goździki i cukier. Smażyć aż staną się miękkie a cukier zacznie się karmelizować. Wlać ocet, miód i sok z limonki. Doprawić imbirem i solą. Kurczaka wyjąć z piekarnika i dodać śliwki. Zapiekać razem jeszcze 20 minut.

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam połączenie owoców z kurczakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często wybieram klasyczne połączenia mięsa i owoców /żurawina do mięs wszelakich , schab ze śliwka , kurczak z pieczonym jabłkiem , kaczka z pomarańczami i tak dalej /... Twój pomysł na śliwy do kurczaka bardzo mi się podoba...

    OdpowiedzUsuń
  3. PRZE-PIĘ-KNE zdjęcia i kolory. Aromat bije z nich nawet przez monitor! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Choc mieso + owoce to nie calkiem moja bajka, musze przyznac, ze twoje spontaniczne udka wygladaja bosko!

    OdpowiedzUsuń
  5. mm.. narobiłaś mi na nie apetytu:)
    strasznie lubię połączenie mięsa i słodkich smaków;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszne ;) Wydrukowałam już przepis! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne zdjęcia i przepis bardzo ciekawy, jeszcze kurczaka ze śliwkami nie próbowałam:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Znakomicie to wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Palce lizać! Wygląda niesamowicie:)) Bardzo ładnie prezentują się udka razem z tą szynką:))
    Pozdrawiam:)
    Magda

    OdpowiedzUsuń