Powered by Jasper Roberts - Blog

7/08/2012

Sernik na zimno z mascarpone, truskawkami i jagodami








W samym środku upalnego lata, kiedy wszyscy usiłują jakoś się ochłodzić, uruchamianie piekarnika nie jest raczej mile widzianym pomysłem. Dlatego dzisiejszy sernik na zimno i bez pieczenia powinien przypaść do gustu. Gęsto udekorowany świeżymi truskawkami i jagodami wygląda obłędnie. Przygotowanie go nie wymaga wiele wysiłku; jest kremowy i słodki, a owocowa galaretka świetnie równoważy smak całego sernika.

500 g sera mascarpone
100 g sera śmietankowego typu cream cheese
250 ml śmietany kremówki
50 g cukru pudru
50 g białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
2 galaretki, (np. z owoców leśnych, malinowe, truskawkowe)
świeże jagody i truskawki ( ilość wg uznania)

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić żeby wystygła. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Śmietanę połączyć z serkami, wlać wystudzoną czekoladę i żelatynę. Wymieszać dokładnie. Wrzucić jagody i przelać masę do tortownicy (20cm). Włożyć do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie przygotować galaretki wg instrukcji na opakowaniu. Na wierzchu sernika poukładać truskawki i jagody. Zalać galaretką i włożyć do lodówki.


14 komentarzy:

  1. Piękny sernik. :)
    U mnie wzięcie mają pieczone serniki, te na zimno nie bardzo,ale szczerze mówiąc, jakbym taki zrobiła to pewnie by znikł baaardzo szybko:)
    Pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co najlepsze w jednym kawałku ciasta! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie i owocowo u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale i pewnie jeszcze lepiej smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje obecne marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oooooo i jeszcze więcej oooo. A tak na prawdę jak zobaczyłam zdjęcie to w duchu powiedziałam sobie : "o kurcze, ja go chcę"

    OdpowiedzUsuń
  7. Madzia7/10/2012

    Wow, wygląda zjawiskowo!:)
    Pozdrawiam!:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy7/11/2012

    Czy można ten sernik zrobić bez białej czekolady? Czy również będzie dobry?
    Pozdrawiam
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
  9. Można, ale wtedy należy dodać więcej cukru. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Bram ki słow, piękne zdjęcia a to znaczy, że sernik też był niczego sobie :D Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie, czekam z niecierpliwościa na Pani ocenę :D http://nymuffin.blogspot.com/2014/03/strawberry-cheesecake-serniczki.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy6/28/2014

    Robię drugi rok z rzędu na imieniny męża, przepyszny, wszystkim bardzo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń