Powered by Jasper Roberts - Blog

12/30/2011

Pierogi z soczewicą i chili







Mam nadzieję, że po Świętach nie macie dość pierogów - te dzisiejsze będą zupełnie inne. Przepis na ciasto (bardzo miękkie i smaczne) pochodzi z Kwestii Smaku, a farsz to jeden z tych spontanicznych kulinarnych pomysłów, które okazują się bardzo trafione. Oprócz soczewicy i chili moje pierogi zawierają też mięso mielone, ale nie jest to konieczny dodatek.


Ciasto:
300 g mąki
250 ml gorącej wody
30 g masła
szczypta soli

Farsz:
szklanka czerwonej soczewicy
czerwona cebula
250 g mielonego mięsa
czosnek
czerwona papryczka chili
łyżka koncentratu pomidorowego
pół czerwonej papryki
świeża bazylia
sól

Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę i sól, dodać gorącą wodę z masłem. Wymieszać i zagnieść. Przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny.
Soczewicę gotować aż stanie się miękka (około 15 minut). W międzyczasie usmażyć mięso na patelni, dodać pokrojoną cebulę, czosnek, papryki. Dusić przez kilka minut i dodać koncentrat, bazylię i doprawić solą. 
Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka (szklanką lub kieliszkiem), napełnić farszem i zlepić. Wrzucić do wrzącej i osolonej wody. Gotować 7-10 minut. Podawać ze smażoną cebulą, kwaśną śmietaną i sosem chili.
 

12/26/2011

Krem brulee z cynamonem i gałką muszkatołową









Bez przypraw korzennych nie ma Świąt. Wystarczyłoby pominąć je ze składu ciast, ciasteczek i innych deserów by samemu się o tym przekonać. W dzisiejszym przepisie owych przypraw nie brakuje, a dzięki palnikowi, który dostałam na Święta jest on też wyjątkowo łatwy do zrobienia:) Jeśli akurat nie macie takiego palnika nie trzeba wcale rozpaczać - piekarnik z opcją "grill" powinien sprawdzić się równie dobrze.

500 ml śmietany kremówki (36%)
 250 ml mleka
 8 żółtek
150 brązowego cukru
laska wanilii
laska cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
+ cukier do posypania po wierzchu

Mleko, śmietanę, cynamon i cukier podgrzać na małym ogniu, dodać ziarenka wanilii. Połączyć z roztrzepanymi żółtkami. Przelać do foremek żaroodpornych. Do większego żaroodpornego naczynia lub brytfanki wlać gorącą wodę i włożyć foremki. Piec w kąpieli wodnej przez godzinę w 120 stopniach. Przed podaniem posypać wierzch cukrem i przypalić.


12/14/2011

Świąteczne ciasto z żurawiną i polewą czekoladową


 



 


Ostatnio na moim blogu nie działo się zupełnie nic i z tego powodu mam już wyrzuty sumienia. To chyba najdłuższa przerwa jaką miałam w blogowaniu, ale po prostu byłam zbyt zajęta i zupełnie nie miałam czasu. A tymczasem zbliżają się Święta... I właśnie do nich nawiązuje dzisiejsze ciasto. Połączenie żurawiny, cynamonu, gałki muszkatołowej i karmelizowanych orzechów każdego wprowadzi w przyjemny, (przed)świąteczny nastrój.

300 g mąki
3 jajka
200 g masła
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
sok z połówki pomarańczy
pół szklanki suszonej żurawiny
pół szklanki orzechów włoskich
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Polewa:
100 g czekolady gorzkiej
50 g masła
2 łyżki miodu

Orzechy karmelizowane:
4 łyżki soku z pomarańczy
5 łyżek cukru
orzechy włoskie (ilość dowolna)


Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i dobrze wymieszać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, żurawinę, orzechy, wlać sok z pomarańczy, ponownie wymieszać. Masę przelać do formy i piec 40-50 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przygotować polewę i orzechy; na patelnię lub do rondelka wsypać cukier, wlać sok i poczekać aż się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru, wsypać orzechy, wymieszać i uważać żeby się nie przypaliło. Zdjąć z ognia i przygotować polewę: czekoladę rozpuścić z masłem w garnku o grubym dnie lub w kąpieli wodnej, dodać miód. Polać czekoladą ciasto i posypać orzechami i żurawiną.