Powered by Jasper Roberts - Blog

4/30/2011

Gnocchi z batatów z szałwią i parmezanem






Tradycyjne włoskie danie z apetycznymi dodatkami. Gnocchi przypominać mogą trochę kopytka, ale w środku mają parmezan i wyglądają zdecydowanie ciekawiej. Szałwia i bataty, (które z powodzeniem można zastąpić dynią) stanowią świetne połączenie. Idealnie nadają się zarówno jako dodatek do potraw, jak i samodzielne danie.

Gnocchi:
2 bataty
4 zwykłe ziemniaki
jajko
garść startego parmezanu
2 szklanki mąki
sól
pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Sos:
liście świeżej szałwii
oliwa
masło
parmezan

Ziemniaki i bataty umyć, ugotować w osolonej wodzie. Gdy przestygną obrać ze skórek i rozgnieść na gładką masę. Wymieszać z mąką, jajkiem, parmezanem, gałką i odrobiną soli. Dobrze wymieszać/ugnieść aż powstanie jednolite ciasto. Podzielić na porcje i uformować z nich wałeczki. Odcinać jednocentymetrowe kawałki posypując mąką. Kawałki ciasta potoczyć po widelcu lub specjalnej desce z rowkami. Gnocchi wrzucić do gotującej i osolonej wody. Gdy wypłyną są już gotowe. Odsączyć, polać sosem i posypać parmezanem.
Sos: masło rozpuścić na patelni, dodać oliwę i liście szałwii, smażyć około 3 minut aż liście staną się chrupkie.




4/27/2011

Wołowina 5 smaków i smażony szpinak








Wołowina z orientalną nutą. Egzotycznego smaku tej potrawie nadaje przyprawa 5 smaków, w której skład wchodzą anyż gwiazdkowy, cynamon, pieprz syczuański, koper włoski i goździki. Można skorzystać z gotowej przyprawy, kupionej w sklepie lub przygotować ją samemu w moździerzu. Wołowinie w dzisiejszym przepisie towarzyszy szpinak (smażony z czosnkiem i imbirem, posypany ziarnami sezamu), który świetnie pasuje do tego dania. Polecam go również jako dodatek do wielu innych potraw. Trzeba jednak pamiętać, że szpinak nie może być mrożony - jest zbyt wodnisty.

500 g świeżego szpinaku
olej z orzeszków ziemnych (może być zwykły)
łyżka posiekanego imbiru
łyżka posiekanego czosnku
sól
ziarna sezamu do posypania

500 g wołowiny
papryka czerwona
papryczka chili
2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
2 łyżki sosu sojowego
makaron tagliatelle

Mięso pokroić, włożyć do miski, wymieszać z sosem sojowym i przyprawą 5 smaków. Na rozgrzany olej wrzucić mięso i smażyć około pięciu minut, dodać pokrojone papryki i smażyć jeszcze dziesięć minut. Makaron ugotować i wymieszać z mięsem.

Szpinak umyć, odciąć łodygi i wysuszyć. Rozgrzać olej w woku lub na patelni, wrzucić imbir i czosnek, zrumienić i dodać szpinak. Smażyć około pięciu minut, doprawić solą. Posypać ziarnami sezamu.



4/21/2011

Mazurek z karmelową masą, solonymi orzechami i czekoladową polewą








Przepis na ciasto wg żony Franciszka Starowieyskiego. Sprawdzone i co roku na Święta wypiekane. Reszta to połączenie moich ulubionych smaków, słodkiego karmelu, gorzkiej czekolady i solonych orzechów.

Spód:
25 dkg mąki
20 dkg masła
10 dkg cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
cukier waniliowy

Nożem posiekać masło z mąką. Dodać żółtka, cukier puder, sól i cukier waniliowy. Szybko zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Po wyjęciu rozwałkować i przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach 10-15 minut.

Masa karmelowa:
125 g brązowego cukru
60 g masła
50 ml kremówki

Wsypać cukier do garnka (najlepiej o grubym dnie), wlać trzy łyżki wody, podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści, dodać masło. Gdy masa zacznie nabierać  złotego koloru zdjąć z ognia, wlać śmietanę i wymieszać.

Polewa czekoladowa:
pół tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej
łyżeczka miodu
2 łyżki kakao
1/4 szklanki wody

Do garnka o grubym dnie wlać wodę, dodać kakao, doprowadzić do wrzenia, wrzucić  połamaną czekoladę, gdy się rozpuści dodać miód i wymieszać.

Na wystudzony spód wyłożyć karmel, polać czekoladą i posypać solonymi orzechami ziemnymi.








4/19/2011

Truskawkowe crumble








Na zewnątrz robi się coraz bardziej wiosennie. W takie dni jak ten, apetyczny deser z ulubionymi owocami i spacer są jak najbardziej wskazane.


0,5 kg truskawek
cukier (wg. uznania)
kilka kropel octu balsamicznego

Kruszonka:
150 g mąki orkiszowej (może być zwykła)
75 g cukru
75 g masła
3 łyżki płatków owsianych lub orkiszowych

lody waniliowe (opcjonalnie)


Truskawki umyć, oderwać szypułki i pokroić. Żaroodporne foremki wysmarować masłem i wrzucić truskawki. Posypać cukrem i skropić octem balsamicznym. Do miski wsypać mąkę, płatki i cukier, dodać pokrojone w kostkę lub starte na tarce zimne masło. Rozetrzeć rękami aż ciasto nabierze kształtu "grudek". Truskawki posypać kruszonką i piec w 180 stopniach około 20 minut. Podawać z lodami lub bitą śmietaną.

4/14/2011

Pavlova z gruszką i sosem czekoladowym







Nic co się o niej napisze nie odda w pełni jej smaku i uroku. Panie i Panowie, primabalerina wśród deserów - Pavlova!

Beza:
białka z 3 jajek
150 g cukru

Sos czekoladowy:
pół tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej
łyżeczka miodu

2 łyżki kakao
1/4 szklanki wody

2 gruszki
łyżeczka miodu
kilka kropel soku z cytryny
około 2 szklanek wody

250 ml śmietany kremówki
wanilia
Beza: rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ubić białka na sztywno i, nadal ubijając, dodawać stopniowo cukier. Masa powinna być lśniąca i sztywna. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i nałożyć masę formując dwa koła. Wstawić do piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec godzinę lub do momentu aż bezy zrobią się kruche na wierzchu. Wyłączyć piekarnik i zostawić bezy do ostygnięcia przy otwartym piekarniku.

Gruszki obrać, wydrążyć od spodu. Do garnka wlać wodę, miód i sok z cytryny, włożyć gruszki  i gotować około 10 minut. Jeśli są bardzo twarde to dłużej. Wyjąc i zostawić aby wystygły.Przygotować sos, do garnka o grubym dnie wlać wodę, dodać kakao, doprowadzić do wrzenia, wrzucić  połamaną czekoladę, gdy się rozpuści dodać miód i wymieszać.

Zimną kremówkę ubijać do momentu aż stanie się gęsta i puszysta, dodać wanilię. Rozłożyć na bezach, położyć gruszki i polać sosem.


4/11/2011

Frittata z cukinią i tymiankiem




Frittatę najlepiej można opisać jako omlet dla leniwych. O charakterze tego placka decydują przede wszystkim dodatki. W tym przypadku najważniejszą rolę odgrywała moja ulubiona cukinia.

jajka (ilość dowolna)
cukinia lub inne warzywa
cebula
świeży tymianek
s&p


Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Jajka wymieszać z tymiankiem, solą i pieprzem, wlać na patelnię. Dodać pokrojoną w cienkie plasterki cukinię. Smażyć do momentu aż omlet zetnie się od dołu (około 5-7 minut), odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę.

4/08/2011

Maślane scones











Brytyjskie bułeczki. Najlepsze jeszcze ciepłe, z masłem, dżemem lub bitą śmietaną. Idealne do porannej herbaty/kawy.


225 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g zimnego masła
3/4 szklanki maślanki
20 g cukru
wanilia lub cukier waniliowy
jajko + odrobina mleka



Wsypać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Wymieszać mikserem lub szybko zagnieść rękami. Wsypać cukier, wlać maślankę, dokładnie wymieszać*. Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć ciasto. Rozwałkować ciasto na grubość około 2 cm, wyciąć placki (szklanką, kieliszkiem lub foremką do ciastek). Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem. Piec 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do wysokiej temperatury lub do zrumienienia bułeczek.



*ciasto powinno być miękkie i 'luźne'. Jeśli bardzo się będzie kleić do rąk dodać trochę więcej mąki.






4/06/2011

Limonkowe cupcakes z polewą z białej czekolady







Cupcakes zostawiają wiele miejsca do eksperymentowania i tworzenia apetycznych wariacji. Dzisiejsze są limonkowe. Równie ładne jak smaczne, a mąka razowa w składzie sprawi, że spokojnie możecie traktować je jako zdrową żywność... ;)


3 jajka
3/4 szklanki cukru

szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki razowej
200 g miękkiego masła
łyżeczka proszku do pieczenia

wanilia

pół szklanki mleka
5 łyżek soku z limonki
skórka z limonki

Polewa:
100 g masła
100 g serka kremowego
50 g białej czekolady
2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
2 łyżki soku z limonki


Za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem, dodać jajka i wanilię. Wlać mleko, sok z limonki , wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać skórkę i dokładnie wymieszać. Nakładać masę do papilotek. Piec w 180 stopniach przez 35-40 minut. W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zostawić do ostygnięcia. Masło z serkiem zmiksować, dodać wystudzoną czekoladę i sok z limonki. Jeśli polewa będzie za mało słodka dodać cukier puder. Dekorować wystudzone cupcakes.

4/04/2011

Bananowe pancakesy z polewą krówkową





Amerykanie uwielbiają swoje pancakes. Istniejąca od dekad sieć restauracji IHOP (International House of Pancakes) przynosi co roku olbrzymie zyski, szczególnie w każdy Pancake Day. U nas powoli pojawiają się miejsca, w których można zjeść amerykańskie naleśniki, jeśli jednak nie dotarły one jeszcze do Waszej okolicy nie macie czym się martwić, bo równie dobre (albo nawet lepsze!) możecie zrobić sami w domu. Przepisy na wersje klasyczną i z sosem czekoladowym już przedstawiałam, a dzisiaj czas na pancakesy bananowe z kremem krówkowym - w niczym im nie ustępujące.

szklanka mąki

szklanka maślanki
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia

jajko
2 łyżki roztopionego masła

3 łyżki cukru
wanilia lub cukier waniliowy

banan

krem krówkowy np. Bonne Maman


W misce połączyć suche składniki. Masło roztopić, wystudzić. Wlać do drugiej miski, dodać jajko i maślankę. Suche kładniki dodać do mokrych, wymieszać. Jeśli ciasto będzie za gęste można dodać maślanki. Odstawić na godzinę. Przed smażeniem, pokroić banana w plasterki/paski. Porcję ciasta wlać na patelnię, na wierzchu układać plastry banana. Smażyć na złoty kolor. Polewać sosem.