Tradycyjne włoskie danie z apetycznymi dodatkami. Gnocchi przypominać mogą trochę kopytka, ale w środku mają parmezan i wyglądają zdecydowanie ciekawiej. Szałwia i bataty, (które z powodzeniem można zastąpić dynią) stanowią świetne połączenie. Idealnie nadają się zarówno jako dodatek do potraw, jak i samodzielne danie.
Gnocchi:
2 bataty
4 zwykłe ziemniaki
jajko
garść startego parmezanu
2 szklanki mąki
sól
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Sos:
liście świeżej szałwii
oliwa
masło
parmezan
Ziemniaki i bataty umyć, ugotować w osolonej wodzie. Gdy przestygną obrać ze skórek i rozgnieść na gładką masę. Wymieszać z mąką, jajkiem, parmezanem, gałką i odrobiną soli. Dobrze wymieszać/ugnieść aż powstanie jednolite ciasto. Podzielić na porcje i uformować z nich wałeczki. Odcinać jednocentymetrowe kawałki posypując mąką. Kawałki ciasta potoczyć po widelcu lub specjalnej desce z rowkami. Gnocchi wrzucić do gotującej i osolonej wody. Gdy wypłyną są już gotowe. Odsączyć, polać sosem i posypać parmezanem.
Sos: masło rozpuścić na patelni, dodać oliwę i liście szałwii, smażyć około 3 minut aż liście staną się chrupkie.