Powered by Jasper Roberts - Blog

8/17/2011

Zupa krem z cukinii i kalarepy z serem pleśniowym i ziarnami słonecznika








Zupy krem mają to do siebie, że naprawdę nietrudno sprawić by prezentowały się ładnie - ich intensywny, jednolity kolor łatwo przykuwa uwagę i ma w sobie wiele uroku. Dzisiejsza zupa z cukinii i kalarepy sama w sobie jest prosta w smaku, ale śmietana z serem pleśniowym i pestkami słonecznika świetnie z nią współgra i "podkręca" jej smak. Nawiązując do dominującego w dzisiejszym poście koloru zielonego, załączam kilka zdjęć z niedawnego wyjazdu.

4 małe cukinie
1 kalarepa
pół litra bulionu
śmietana 18%
ser pleśniowy (np. roquefort)
pestki słonecznika
sól

Kalarepę i cukinie pokroić, dodać do gotującego się bulionu. Po około 15 minutach, gdy warzywa staną się miękkie, zmiksować zupę i doprawić solą. Śmietanę wymieszać z serem (w celu uzyskania jednolitej konsystencji użyć blendera). Pestki słonecznika smażyć przez chwilę na suchej patelni, posypać nimi zupę.






19 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale! Z chęcią spróbuje!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. "Wypasiony" krem. Pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie zupy na bogato z różnymi dodatkami, sama tez często dodaje do nich sera :)
    Chętnie kiedyś zrobię taki krem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kremowa zupa o pięknym kolorze!

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne kolory a zupa kusząca :) niech to lato trwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki piękny kolor i taka gęsta - taką lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka cukiniowa na pewno smakuje wspaniale - szczególnie, że jest w niej też moja ulubiona kalarepka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie apetyczne zdjęcia! Fajny domek i widoczki. Pozdrawiam :>

    OdpowiedzUsuń
  9. Pat, zupka jak marzenie!! Bardzi lubie takie polaczenie smakow, ja czesto uzywam startego sera parmezan.
    Zdjecia super!

    OdpowiedzUsuń
  10. Już czuję ten smak na kubkach smakowych mojej wyobraźni. I ten ser pleśniowy jako dodatek.
    Pychotkowe!
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam zupę z cukinii, ale taka zieleń mi nigdy nie wychodziła taka cudna.
    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham zieleń tych zdjęć!!! No i przepis wyśmienity! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. O, czuć tę kalarepkę w ogole?

    Fajny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tak, czuć lekki posmak kalarepki:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fantastyczna zupa - cukini i kalarepy jeszcze nie łączyłam, choć robiła wariację z obaoma w zestawach z innycmi waryzwami lub strączkami. Wygląda świetnie i bez dodatkowych cebul, porów, marchewek... A ser - oczywiście dla zaostrzenia smaku.

    OdpowiedzUsuń
  16. A myslalam, ze zupy nie da sie efektownie sfotografowac - i jednak sie mylilam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zupa pyszna, chyba pierwszy raz (i na pewno nie ostatni) zdecydowalam sie na krem :)
    Ser ze smietana ma swietny intensywny smak w polaczeniu z delikatną zupą :) pyszności i dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  18. dziś zrobiłam krem i chyba polubię ser pleśniowy:) Zupa krem rewelacja:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń