Powered by Jasper Roberts - Blog

6/09/2011

Ciasto z czereśniami








Lato* ma to do siebie, że wszystkie te fajne owoce pojawiają się u nas nagle i można z nich zrobić mnóstwo dobrych rzeczy. Na przykład ciasto z czereśniami - proste i efektowne. Drylowanie owoców należy do tych czynności kuchennych, które bywają trochę irytujące, ale przy odpowiednim podejściu taka praca może zrelaksować i dać okazję do pomedytowania sobie o różnych ważnych sprawach.
* Tak, tak - kalendarzowe lato jeszcze przed nami, ale jedno spojrzenie na termometr sprawia, że nie ma to większego znaczenia.

150 g twarogu (jak na sernik)
5 łyżek oleju
100 g cukru
cukier waniliowy
5 łyżek mleka
jajko
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
pół szklanki gęstej śmietany
2 jajka
120 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół kg czereśni

Utrzeć za pomocą miksera: ser, cukier, jajko i mleko. Dodać mąkę z proszkiem, zagnieść. Wyłożyć ciasto do tortownicy (22 cm) wysmarowanej masłem.  Składniki polewy dokładnie wymieszać, rozłożyć czereśnie na wierzchu i polać polewą. Piec w 200 stopniach przez około 50 minut.

20 komentarzy:

  1. Pysznie, sezon na czereśnie i wypieki z nimi związane czas zacząć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie z tymi czereśniami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ładnie czeresieńki wyglądają w tym cieście!

    OdpowiedzUsuń
  4. Madzia6/09/2011

    Prześliczne ciasto. Wyobrażam sobie jak musi smakować:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam czereśnie, dla mnie to kwintesencja lata. w tym roku na razie drogaśne, ale ponoć takie będą z powodu majowych przymrozków :(
    nic to,przeboleję jakoś i kupię. A ciasta z czereśniami jeszcze nie jadłam :)

    Pozdrawiam ciepło
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com
    www.efektnimbu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham czereśnie. Świetne ciasto, musi być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Poczekam na wiśnie:) i wtedy zrobię to ciasto...bo czereśnie nigdy nie doczekuja u mnie innego stanu niż naturalnego,za szybko sa pożerane:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę zrobić taki ciasto czereśniowe w tym sezonie, bo uwielbiam czereśnie, ale od zawsze ich nie doceniam w kuchni:). Tylko to drylowanie trochę zniechęcające:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda na bardzo puszyste :) i te czeresienki (chociaż szczerze wolę je na surowo ;)), myślisz że mogłabym zastąpić je truskawkami?

    OdpowiedzUsuń
  10. Faktycznie: proste i efektowne. Nie wyobrazam sobie lata bez ciast z owocami!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zauberi - myślę, że truskawki też będą ok:)

    OdpowiedzUsuń
  12. wystarczy spojrzec za oknem na świat.
    lato mamy juz od dawna.
    a takie ciasto dodatkowo mu sprzyja!

    OdpowiedzUsuń
  13. rewelacyjne zdjęcia, pięknie się to ciasto prezentuje na tym ciemnym tle!Pięknie dziękujemy za dodanie jednego z nich do Wykrywacza :) Serdecznie zapraszamy do udziału w naszym pierwszym konkursie!
    Dzięki naszym utalentowanym Użytkownikom Wykrywacz rozwija się w imponującym tempie i wielkimi krokami zbliżamy się do pierwszego tysiąca zdjęć!
    Z tej okazji postanowiliśmy uhonorować nagrodami osobę, której uda się dodać zdjęcie z numerem 1000! :D Osoba ta otrzyma kulinarną nagrodę od naszego portalu oraz nagrodę niespodziankę od miłego sklepu Przydasiownia!
    Będą też inne niespodzianki, więc serdecznie zapraszamy do dodawania zdjęć!

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne fotki, bardzo apetyczny Twój blog, pozdrawiam czekoladowo!

    OdpowiedzUsuń
  15. Oo, to chyba najciekawszy przepis na ciasto z czereśniami jaki widzieliśmy! I piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto z książeczki "Owocowe ciasta i desery" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego ;) akurat dziś ją przeglądałam i natknęłam się na ten przepis :) Pysznie wygląda na Twoich zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mirabelko - bardzo możliwe, że to z tej książki. Ja jej jednak nie mam, więc ... przepis chyba musiał trafić do mnie jakąś inną drogą. Kiedy tylko znam źródło to je podaję. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak na razie zajadam je - na surowo.
    Niebawem będę musiała wreszcie zapakować je do jakiegoś pysznego ciacha.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń