Powered by Jasper Roberts - Blog

12/27/2010

Sałatka z granatem





 



Po długich przygotowaniach, przyrządzaniu świątecznych potraw, kupowaniu prezentów i sprzątaniu, Święta minęły (jak co roku) błyskawicznie. Przyjemne świąteczne obżarstwo zapewne gdzieniegdzie nadal jeszcze trwa, lecz można już zacząć przygotowania do menu lżejszego i zdrowszego. Sałatka z trzech sałat i granatu to idealne dietetyczne danie na okres poświąteczny.

 
radicchio sałata
cykoria
granat
parmezan (opcjonalnie)
sos:pół szklanki oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, łyżeczka miodu, łyżka octu balsamicznego.

Zieleninę porwać na kawałki, posypać pestkami granatu, polać sosem.




12/23/2010

Jajecznica w ziemniaczanych miskach




Jajecznica to chyba najlepszy przykład dania, które każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych, potrafi zrobić. Nie znaczy to jednak, że musi to być zawsze ta sama, standardowa wersja tej potrawy i nie można z nią trochę poeksperymentować. Jajecznica w miskach z pieczonych ziemniaków, którą dzisiaj przygotowałam to jeden ze smacznych sposobów zrobienia z jajecznicy dania ciekawego i wizualnie atrakcyjnego.

ziemniaki
jajka
szczypiorek
parmezan
sól

Ziemniaki umyć, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Wyłożyć nimi spód foremek do muffinów (wysmarowanej wcześniej oliwą lub masłem). Piec około 15 - 20 minut. W międzyczasie usmażyć jajecznicę, dodać parmezan i szczypiorek. Wyjąć ziemniaki, napełnić je jajecznicą.


12/20/2010

Corn dog




Corn dog to amerykański fast food z lat dwudziestych XX wieku, popularny do dziś. Chociaż występuje w wielu wariacjach, definiując corn doga najprościej jak się da można powiedzieć, że to po prostu parówka w cieście z mąki kukurydzianej (najczęściej serwowana na patyku). Urzekająco prosta w wykonaniu, jedzona z musztardą czy ulubionymi sosami jest to szybka i smaczna przekąska.


4 parówki
pół szklanki mąki kukurydzianej

1/4 szklanki mąki zwykłej

jajko
pół szklanki mleka lub maślanki

pół łyżeczki proszku do pieczenia
sól, chili

olej

keczup, musztarda



Usmażyć parówki na patelni. Odstawić aby wystygły. W między czasie przygotować ciasto, wymieszać w misce mąkę kukurydzianą i pszenną, proszek do pieczenia, sól, chili, wbić jajko, i dodać mleko, dobrze wymieszać. Zanurzyć w masie parówki i smażyć na dobrze rozgrzanym głębokim oleju, około minuty (aż ciasto nabierze brązowego koloru). Nadziać parówki na patyczki i maczać w keczupie lub musztardzie.

12/18/2010

Chai masala


Bardzo lubię korzenne smaki i uważam, że przypraw nigdy za dużo - szczególnie zimą! Niewiele jest rzeczy przyjemniejszych od spędzania zimnego dnia z gorącym kubkiem masala chai. Ten indyjski napój może przygotować każdy z Was, jeśli tylko macie czarną herbatę, mleko i odpowiedni zestaw przypraw. Dla wygody wykorzystać można gotowy i dostępny w sklepach (herbaciarniach lub kawiarniach) syrop korzenny chai.

czarna mocna herbata lub korzenna
mleko

cukier brązowy

syrop
chai
kardamon, goździki, imbir, cynamon

Zaparzyć herbatę (około 5 minut). Mleko zagotować z syropem, przyprawami i cukrem. Wymieszać z herbatą.

12/12/2010

Tarta z nadzieniem makowym





Święta już niedługo, więc dzisiaj postanowiłam przedstawić przepis na pyszną świąteczną tartę z makiem. Migdały, orzechy, skórka pomarańczowa oraz wanilia sprawiają, że świetnie pasuje ona do wigilijnego menu, a odpowiednio udekorowana będzie na pewno wyróżniać się wśród innych dań na stole. Przygotowanie jej również nie jest skomplikowane i nie zajmuje dużo czasu.

kruche ciasto (tutaj)
puszka masy makowej
płatki migdałowe
skórka pomarańczowa
rodzynki
orzechy pecan
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki amaretto (opcjonalnie)

W misce wymieszać mak, bakalie, cukier waniliowy i alkohol. Spód i brzegi formy do tarty wyłożyć ciastem, zostawiając trochę na wierzch. Nakłuć ciasto widelcem, podpiekać przez 15 min w 180 stopniach. W tym czasie rozwałkować resztę ciasta, wyciąć ulubione kształty. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową i resztę ciasta. Piec jeszcze około godziny.

12/11/2010

Guacamole






Guacamole to tradycyjny sos na bazie awokado pochodzący jeszcze z kultury Azteków. Ten cudownie zielony dip smakuje wspaniale jako dodatek. Ja lubię smarować nim grzanki. Jego energetyczny kolor przenosi mnie wprost do gorącego Meksyku.

dojrzałe awokado
pomidor
pół cebuli czerwonej
chili
sok z limonki
sól
kolendra

Awokado przekroić na pół, łyżką wybrać środek, rozgnieść widelcem, dodać sok z połowy limonki, pokrojonego pomidora, cebulę, chili i kolendrę, doprawić solą. Wymieszać.

12/04/2010

Eton mess z marakują






Zima rozpętała się już na dobre. W taką pogodę nie ma to jak zaszyć się wygodnie w domu i przygotować coś dobrego do jedzenia. Ten śnieżnobiały deser z egzotyczną marakują w akompaniamencie kubka czegoś ciepłego do picia to idealny przepis na przyjemnie spędzone zimowe chwile. Eton mess to dosłownie słodki bałagan. Niebywale pracochłonny ;)

bezy
250 ml śmietany kremówki
2 marakuje

Śmietanę ubić na sztywno, dodać pokruszone bezy, wymieszać. Na wierzch owoce.