Powered by Jasper Roberts - Blog

11/24/2010

Donuts



Amerykańskie filmy nauczyły nas, ze donuts to główny i nieodłączny składnik diety tamtejszej policji. Nie trzeba jednak być policjantem ani Amerykaninem aby polubić te okrągłe pączki. Donuts w różnych polewach prezentują się bardzo apetycznie i są równie smaczne.

700 g mąki
1/3 szklanki ciepłej wody

40 dag drożdży
pół szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
szklanka ciepłego mleka

2 jajka

75 g roztopionego masła

pół łyżeczki soli


Do miski wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i łyżkę cukru, dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie wsypać mąkę, cukier, sól i wymieszać (najlepiej za pomocą miksera). Dodać roztopione masło, ciepłe mleko i jajka. Gdy składniki się połączą, wyrabiać ciasto przez chwilę rękami, w razie potrzeby dodać trochę mąki. Ciasto nie powinno się kleić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyłożyć ciasto na stolnicę, rozwałkować, wykroić kółka szklanką lub niewielką miską, następnie zrobić dziurę w środku kieliszkiem. Tak przygotowane pączki muszą poleżeć jeszcze godzinę (przykryte ścierką). Na głęboką patelnię lub do garnka wlać olej, poczekać aż się nagrzeje i smażyć pączki z obu stron na złoty kolor. Gdy wystygną posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

11/23/2010

Pistacjowe pesto




Tradycyjnie, ten zielony sos przyrządzany jest w moździerzu, a w jego skład wchodzą orzeszki pinii, jednak ja do robienia pesto używam blendera, a zamiast pinii wykorzystałam pistacje. Bazylię zastąpić można rukolą a nawet liśćmi rzodkiewki. Pesto można jeść z różnymi dodatkami, jednak zdecydowanie najbardziej smakuje mi w duecie z makaronem.

250 g pistacji
pęczek bazylii
pół szklanki oliwy
1/3 szklanki startego parmezanu
ząbek czosnku

Zblenderować ... lub utrzeć w moździerzu :)

11/17/2010

Bruschetta z pieczonymi pomidorami koktajlowymi



Najprostsze w przyrządzeniu dania są często tym, co w światowej kuchni najlepsze i najdłużej popularne. Tradycyjna włoska bruschetta powstała w XV wieku i jest równie banalna w przygotowaniu jak smaczna. Wystarczy chleb (najlepiej czerstwy), oliwa, czosnek i dowolnie wybrane dodatki (ja użyłam pomidorów i rukoli).

kromki chleba
oliwa

ząbek czosnku

pomidory koktajlowe

rukola

bazylia

sól

Pomidory umyć, polać oliwą, posypać solą i bazylią, piec w 200 stopniach przez pół h. Chleb usmażyć na oliwie, przekroić ząbek czosnku i natrzeć nim pieczywo.

11/12/2010

Imbirowe guziki




W niedawnym poście wspomniałam o swojej niechęci do wycinania ciastek i alternatywie dla tego żmudnego procesu, którą zdecydowanie preferuję. Dzisiejszy przepis również korzysta z tej prostszej i przyjemniejszej metody robienia ciastek. Imbirowo-cynamonowe ciasteczka robi się szybko i łatwo. Zostaje nam dużo czasu chociażby po to, aby nadać im interesujący wygląd. Ja, poniesiona przypływem wolnego czasu (którego ostatnio mało), zrobiłam ze swoich całkiem estetyczne "guziki".

5 łyżek miękkiego masła

szklanka brązowego cukru

1,5 szklanki mąki

jajko

2 łyżeczki imbiru

łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki goździków

ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli



Za pomocą miksera wymieszać masło i cukier, dodać jajko, mąkę i przyprawy. Przełożyć na folię, uformować wałek i włożyć na 2 godz do lodówki lub na godzinę do zamrażalnika. Po upływie tego czasu, wyjąć ciasto, kroić nożem plastry grubości około pół cm. Piec 8-10 minut w 190 stopniach. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są miękkie, dzięki czemu łatwo wyciąć im dziury i przerobić na guziki.

11/11/2010

Pieczone żeberka z goździkami


Czas na mięso! Dzisiaj przygotowałam pieczone żeberka. Nie pamiętam skąd wzięłam przepis na tą cudną marynatę, możliwe ze ewoluował aż w końcu uzyskał TĘ ostateczną wersję. Marynata, to kompozycja dość egzotyczna - pomieszanie smaków orientalnych z europejskimi. Sos sojowy, miód, imbir i goździki oraz angielski sos stołowy (HP Sauce) w połączeniu okazały się bardzo ciekawą w smaku mieszanką kulinarną.

1,5 kg żeberek
2 łyżki miodu

5 łyżek sosu sojowego
3 łyżki sosu HP

5 goździków
łyżeczka mielonego imbiru
sól

Połączyć składniki marynaty, zalać nią pokrojone żeberka i dobrze wymieszać. Marynować 3-4 godziny. Piec 1,5 godziny w 190 stopniach.

11/09/2010

Owsiano-cytrusowe ciastka



Nie lubię wycinać ciastek. Zagniatanie, wycinanie, ciasto na dłoniach, pod paznokciami.. wszystko to bywa całkiem upierdliwe. Na szczęście z tymi ciastkami nie ma tego problemu. Ciasto wkłada się do zamrażalnika i potem tnie nożem. Kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową, cytryną i odrobiną płatków owsianych (ale Wy możecie dodać do nich to na co tylko macie ochotę) to dobry pomysł dla wszystkich nas z awersją do wycinania i zagniatania.

125 g miękkiego masła
100 g cukru brązowego
opakowanie cukru waniliowego
jajko
100 g mąki
5 łyżek płatków owsianych
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
skórka starta z pomarańczy i cytryny (może być też limonka)

Utrzeć masło z cukrem za pomocą miksera na gładką puszysta masę, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć na papier pergaminowy lub folię i uformować wałek. Włożyć do zamrażalnika na pół h. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wyjąć ciasto,kroić nożem na plastry o grubości cm. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, kłaść ciastka i piec 10 minut.


11/06/2010

Czekoladowo-bakaliowe cupcakes



 
W Stanach Zjednoczonych moda na cupcakes i specjalizujące się wyłącznie w wypieku i sprzedaży tych smacznych babeczek cukiernie trwa już od kilku dobrych lat i ciągle rozprzestrzenia się na cały świat. Trudno się dziwić, ponieważ cupcakes nie tylko smakują dobrze i są proste w wykonaniu, ale również bardzo estetyczne. Ładnie zapakowane, nadają się do podarowania komuś lub wzięcia ze sobą do pracy czy szkoły. Ja uważam, że cały ich urok tkwi w polewie. Na roztopionej czekoladzie pięknie wyglądają złote kulki. Do kupienia na allegro, w internetowych sklepach cukierniczych lub delikatesach bomi.
 
125 g miękkiego masła
100 g gorzkiej czekolady
150 g cukru
200 g dżemu wiśniowego
szczypta soli
garść rodzynek
garść suszonych fig
garść orzechów włoskich
2 jajka
150 g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
100 ml śmietany kremówki

W garnku o grubym dnie rozpuścić masło i czekoladę, dodać dżem i dobrze wymieszać. Przełożyć masę do miski, wbić jajka, wsypać cukier , rodzynki, pokrojone figi i sól. Wymieszać łyżką lub mikserem, dodać mąkę z proszkiem. Napełnić masą papilotki, piec 25 – 30 minut.
Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w garnku z grubym dnem, dodać śmietanę. Mieszać cały czas. Gdy babeczki ostygną polać je polewą, wierzch udekorować.