Powered by Jasper Roberts - Blog

8/30/2010

Makaron z pesto brokułowo-orzechowym




Nie wiem jak to się stało, że dopiero teraz - tak późno - umieszczam przepis na potrawę z makaronem. Pesto z bazylii na pewno każdy zna, poza tym można kupić gotowe, wcale nie gorsze. Tym razem postanowiłam zrobić coś w miarę zdrowego. Brokuły i orzechy to całkiem niezłe połączenie.

garść orzechów włoskich
brokuły

parmezan

ząbek czosnku

oliwa

makaron

Brokuły gotować w osolonej wodzie przez 5 minut, odcedzić i włożyć do blendera razem z oliwą, czosnkiem i orzechami. Zmiksować. Makaron ugotować, wymieszać z pesto i posypać po wierzchu startym parmezanem.


8/27/2010

Sałatka z fetą





Klasyczna sałatka grecka nosi nazwę choriatiki salata czyli sałata wiejska. W jej skład wchodzą pomidory, ogórek, czerwona cebula, czarne oliwki i feta (nie krojona w kostkę, ale plastry). Sos to mieszanina oliwy, octu winnego z białego wina, czosnku, oregano, soli i pieprzu. Ja z kuchnią grecką mam niewiele wspólnego i nie trzymam się kurczowo tradycyjnego przepisu. Dlatego w mojej wersji znajduje się sałata lodowa, czerwona i żółta papryka, ocet balsamiczny i miód.

sałata lodowa
2 papryki
czerwona cebula

oliwki czarne

pomidory
ogórek

opakowanie fety

Sos: pół szklanki oliwy, kilka łyżek octu balsamicznego, łyżka miodu, oregano, sól, pieprz.

8/26/2010

Racuchy ze śliwkami





Przepis niebywale prosty. Zamiast śliwek można użyć jabłek, malin albo borówek. Ponieważ nastał sezon na śliwki ja polecam właśnie te owoce.

pół kg śliwek węgierek
pół litra kwaśnego mleka

3 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka

5 łyżek cukru
cukier puder i waniliowy do posypania

Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić. W misce wymieszać jajka z mlekiem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i śliwki. Na patelni kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Gdy racuchy przestygną posypać je cukrem waniliowym zmieszanym z cukrem pudrem.

Jajka sadzone w papryce




Dziś pewna wariacja na temat jaj. Do tego przepisu świetnie nadają się jajka przepiórcze, kurze też oczywiście są dobre, ale ze względu na ich wielkość trzeba przy wbijaniu uważać aby nie uszkodzić żółtka.

chleb tostowy
jajka

papryka

sól, pieprz

Paprykę umyć, pokroić w poprzek i usunąć pestki. Podsmażać na patelni z obu stron przez minutę. Jajko wbić do środka papryki , posolić i popieprzyć. Ułożyć na tostach.

8/25/2010

Sałatka z kozim serem i grzankami


Niedawno czytałam książkę Świnia w Prowansji Georgenne Brennan. Nie miałam wątpliwości, że przepisy z jej książki znajdą się na moim blogu. Najlepszy do tej sałatki będzie ser średnio dojrzały. Dobrze nadawać się też będzie ser kozi obtaczany w popiele z węgla drzewnego, z tym, że już bez smażenia. Niestety w polskich sklepach trudno dostępny. Od kiedy wróciłam z południowej Francji o zjedzeniu Petit Billy mogę sobie tylko pomarzyć :(

kozi ser
różnego rodzaju sałaty
bagietka
kilka czarnych oliwek
kilka pomidorów koktajlowych
czosnek

sos: garść natki pietruszki i bazylii, pół szklanki oliwy, kilka łyżek octu balsamicznego, łyżeczka miodu i musztardy. Składniki zblenderować.

Bagietkę i ser pociąć, smażyć na oliwie, dodać odrobinę czosnku. Liście sałat porwać, dorzucić pomidory i oliwki, polać sosem a na wierzch położyć usmażone kromki bagietki i ser.


 







8/24/2010

Faszerowane pomidory



Farszem można wypełnić dowolne warzywa: kabaczki, cukinie, bakłażany lub papryki. Ponieważ sezon pomidorowy w pełni, ja postanowiłam użyć pomidorów.

6 twardych pomidorów  
torebka ryżu 
garść natki pietruszki 
świeże zioła (bazylia, tymianek)  
ząbek czosnku sól, chili 
25 dag mięsa mielonego  
czerwona cebula
 
Mięso usmażyć na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, zioła i ugotowany ryż. Wymieszać, doprawić solą i chili. Pomidory umyć, odkroić wierzchy, wydrążyć. Miąższ dodać do usmażonego mięsa. Farszem napełnić pomidory, piec w naczyniu żaroodpornym przez 35 minut w 180 stopniach.

8/23/2010

Kanapka Marthy Stewart



Ostatnio oglądałam program Marthy Stewart. Nie rozumiem wprawdzie jej fenomenu, ale trzeba przyznać, że czasem uda jej się zaprezentować ciekawy przepis. Tym razem zaprosiła kilku szefów nowojorskich knajp, słynących z fancy kanapek. Szczególnie spodobał mi się przepis na bajgla z musem z wątróbki. W oryginalnym przepisie dodaje się jeszcze jajko ugotowane na twardo, ja uważam, że jest zbędne. Tych, którzy nie lubią podrobów śpieszę zapewnić, że mus ten wcale nie smakuje jak wątróbka. W smaku przypomina kremowy pasztet. Jeśli uda się komuś znaleźć bajgla a nie jak w moim przypadku obwarzanka (to naprawdę nie jest to samo), to zje kanapkę rodem z russ & daughters przy 179 East Houston Street!

pół kg wątróbki drobiowej
3 czerwone cebule
ocet balsamiczny
sól, pieprz
obwarzanek
ogórki konserwowe


Wątróbkę usmażyć na patelni, posolić i wlać kilka łyżek octu balsamicznego. Dusić przez 15 minut. Przełożyć do blendera i zmielić na mus. Na tej samej patelni usmażyć cebulę pociętą w kostkę. Dodać ją do musu. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Powstałą pastą posmarować obwarzanka i dodać pokrojone w plastry ogórki konserwowe.

8/20/2010

Czekoladowe naleśniki







Naleśniki:
50 g masła
50 g
ciemnej czekolady
1 szklanka mleka

opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka kakao
2 jajka 150 g
mąki
pół szklanki wody gazowanej


Nadzienie:

250 ml śmietany kremówki

250 g sera twarogowego lub mascarpone

owoce

łyżka cukru pudru


Masło roztopić z czekoladą, odstawić do wystygnięcia. Mąkę, mleko, wodę, jajka, cukier, kakao zmiksować lub dokładnie wymieszać i dodać ostudzoną czekoladę. Odstawić na 30 minut. Smażyć. Śmietanę zmiksować na puszystą masę, dodać cukier puder i ser. Naleśniki smarować nadzieniem i dodać owoce.

8/18/2010

Placek ze śliwkami





Bardzo szybkie, bardzo łatwe, bardzo smaczne!

Gotowe ciasto francuskie (najlepiej Blikle)
300 g śliwek
1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody
brązowy cukier do posypania

Ciasto rozwałkować i ułożyć na blaszce do pieczenia. Posmarować je żółtkiem wymieszanym z wodą, ułożyć wypestkowane i przekrojone na pół śliwki. Posypać cukrem. Piec w 180 stopniach przez 40 minut.

 

8/11/2010

Fioletowy sernik na zimno



Bardzo lubię ten sernik za jego wygląd.  Dzięki zmiksowanym jagodom ciasto ma przyjemny fioletowy kolor. Owoce na wierzchu można polać galaretką.

Spód:
opakowanie herbatników owsianych lub pełnoziarnistych
2 łyżki brązowego cukru
pół kostki masła
 
Masa:
40 dag twarogu śmietankowego
pół opakowania żelatyny (25g)
250 ml śmietany kremówki
szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
2 szklanki jagód lub borówek
Wierzch:
jeżyny, borówki

Herbatniki pokruszyć w misce, dodać cukier i roztopione masło. Dobrze wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, piec 15 minut w 180 stopniach. Żelatynę wsypać do małego garnka, zalać ją 1/4 szklanki wody i po 10 minutach rozpuścić na małym ogniu (w razie konieczności dodać więcej wody). Odstawić. Twarożek i śmietanę miksować przez chwilę, dodać cukier i owoce. Nie przerywając mieszania wlać ciepłą żelatynę. Gdy składniki się połączą, wlać masę na podpieczony spód. Posypać owocami i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.


8/02/2010

Pizza z kurczakiem barbeque





Włoskie klimaty.

Ciasto na pizzę:
szklanka mąki
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
pół łyżeczki cukru i soli
3/4 szklanki z ciepłą (nie gorącą) wodą.

Do miski przesiać mąkę i dodać pozostałe składniki, wymieszać, przykryć ścierką lub folią i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godz. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie wyłożyć ciasto na podsypany mąką blat i uformować kule. Ciasto będzie trochę rzadkie ale nie należy się tym przejmować. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na 30 min.*

Sos:
koncentrat pomidorowy lub puszka pomidorów bez skórki
łyżka oliwy
oregano, bazylia
sól
suszone pomidory (niekoniecznie)


Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury. Blachę wysmarować oliwą z oliwek i wyłożyć na nią ciasto. Rozsmarować sos i ułożyć dodatki:

mozzarelle
usmażoną i pokrojoną pierś kurczaka z dodatkiem sosu barbeque
paprykę
czerwoną cebulę
mini kolby kukurydzy lub kukurydzę z puszki
świeżą bazylię
parmezan

Piec 30 - 40 min.
*można użyć gotowego, surowego ciasta na pizzę. Do kupienia w supermarketach, zazwyczaj obok działu z pieczywem. Wystarczy je tyko rozwałkować, polać sosem i dodać resztę składników.


8/01/2010

Czekoladowe kule





Świetny pomysł na prezent!

tabliczka ciemnej czekolady
50 ml śmietany kremówki

3 łyżki brązowego cukru

łyżka masła


Czekoladę rozpuścić, najlepiej w kąpieli wodnej (w misce nad garnkiem z gotującą się wodą). Śmietanę dodać do czekolady wraz z cukrem, mieszać cały czas. Na końcu dodać masło. Masę wystudzić i włożyć do lodówki, aby stała się twarda. Formować kulki i obtaczać w kakao, pokruszonych pistacjach, orzechach włoskich, cukrze pudrze etc. Do masy można dodać alkohol, np. amaretto.